Sunday 21 February 2016

Receita: Tahine / Recipe: Tahini

Ingrediente fundamental do hummus, o tahine pode ser comprado já feito no supermercado. Mas é tão simples de fazer em casa e prático, caso dê vontade de comer hummus de repente (acontece!), que eu acho que não se justifica.

Leva apenas um ingrediente: Sementes de Sésamo (que é coisa que eu tenho sempre em casa).

Preparação:

       1)      Torrar as sementes de Sésamo numa frigideira – Leva-se ao lume e vai-se mexendo. Não convém deixar torrar demais, mas apenas até se sentir o aroma das sementes.
       2)      Triturar no processador. Leva cerca de 10 minutos. A princípio, fica uma espécie de farinha, mas continua-se a triturar e os óleos das sementes vão levar à criação de uma pasta. Se for necessário, pode-se adicionar um pouco de água.
      3)      Quem preferir, pode adicionar um pouco de sal ou mel.

O tahine guarda-se no frigorífico e pode ser usado em molhos, como no hummus ou outros ou comer mesmo assim, para barrar no pão.

Bom apetite!


Fundamental ingredient of hummus, tahini can be purchased already made at the supermarket. But it's so simple to make at home and practical in case you suddenly have the need to eat hummus (it happens!), that I don’t think it’s justified.

It needs only one ingredient: Sesame seeds (which is something I always have at home).

Preparation:

1) Toast sesame seeds in a frying pan – just put it in the stove and stir. It shouldn’t get too dark, but only until an aroma of sesame spreads to the kitchen.

2) Grind in the food processor. It takes about 10 minutes. At first you get kind of a flour, but continue to grind it and the oils of seeds will lead to the creation of a paste. If needed, you can add a little water.

3) If you prefer, you can add some salt or honey.

You can keep the tahini in the refrigerator and it can be used in dips such as hummus or just spreaded on bread.


Enjoy!

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